Mediyoga

MediYoga är en i Sverige utvecklad, den enda i sitt slag, medicinsk och terapeutisk yogaform som idag används på ca. 240 svenska sjukhus och vårdcentraler med stor framgång. Mediyoga är en terapeutisk form av yoga och används idag i förebyggande syfte för att få fysisk och psykisk balans. Mediyoga passar alla oavsett fysiska förutsättningar eller ålder. Rörelserna är enkla och mjuka. Den anpassas efter dina behov och den kan göras på golvet eller sittande på en stol. Vi arbetar under ett pass med andningsövningar, rörelser, vila och meditation. Effekten blir minskade stresshormoner, bättre sömn, mindre värk och smärta, bättre immunförsvar, stärkt självkänsla, ett lugnare och tryggare sinne, ökad rörlighet samt en fantastisk möjlighet till återhämtning och läkning.

Pilates

Pilates är en intelligent träningsform, och ett system med övningar gjorda för att få en stark, smidig och balanserad kropp. Korrekt utförd pilatesträning leder till ökad kroppsmedvetenhet, kontroll och balans. Vi strävar efter jämvikt i muskulaturen med fokus på de djupa stabiliserande musklerna som håller kroppen upprätt. Den inre korsetten stärks. Pilates är även kallad ”den lugna hårdträningen”.

Pilates/yinyoga nybörjare

Här håller vi oss till nybörjarövningarna och går långsammare fram. Detta passet passar dig som aldrig testat men även en van utövare får mycket ut av att bromsa tempot och gå djupare in i tekniken! Passet avslutas med en stund yinyoga.

Pilates/yinyoga fortsättning

Detta passet har fler övningar och tempot är högre men givetvis fortfarande med kroppskontroll! Önskvärt är att man gått en termin på nybörjare först. Passet avslutas med en stund yinyoga.

Yinyoga

Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro i stunden. I yinyogan stretchar vi inte, vi drar inte och vi vill undvika att hålla kroppen i ytterlägen. Vi slappnar av och låter kroppen vara och kommer på så sätt mycket djupare (så kallad passiv stretch). Yinyoga är alltså ett utmärkt komplement till annan fysisk aktivitet såsom löpning, styrketräning och andra mer dynamiska yogastilar. Yinyoga passar alla människor och kroppar. Den är dock särskilt effektiv för stela och orörliga personer. Den har visat sig hjälpa ryggvärk, knä och/eller nackproblem och framför allt en stressad och snabb livsstil med mycket prestation. Denna yoga öppnar sakta upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska. Yinyogan fyller hela dig med färsk, ny energi och lugnar ditt sinne.

Ashtangayoga

Metoden utvecklades av gurun Sri K. Pattabhi Jois från staden Mysore i södra Indien. Ashtanga betyder åtta delar på sanskrit. Yogarörelserna är en av delarna. De andra sju är vägledning om beteende, moral, andning och gradvis fördjupning av meditation för att till sist uppnå samadhi – upplysning. Alla kan utöva ashtangayoga. Den passar när du vill ha en mer kraftfull yoga och få igång energin i kroppen och bygga styrka och uthållighet. Den passar också väldigt bra om du känner dig stressad och har svårt att slappna av. Den rensar kroppen från slaggprodukter och ger bättre immunförsvar. Med ledd klass följer alla ledarens takt och i mysore ger ledaren varje deltagare övningar så man utövar i egen takt som kroppen klarar.